Η Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις διαθέτει ένα πλήρες και άρτιο πρόγραμμα Προεμφυτευτικού Γενετικού Ελέγχου, μιας διαδικασίας που σκοπεύει στη μεταφορά μόνο υγιών/ ευπλοειδικών εμβρύων, απαλλαγμένων από κληρονομικές ασθένειες ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Ο Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στον οποίο τα έμβρυα καλλιεργούνται έως το στάδιο της βλαστοκύστης, οπότε και πραγματοποιείται η διαδικασία της βιοψίας τους. Με τη χρήση ειδικού laser διανοίγεται μια οπή στη ζώνη του εμβρύου από όπου λαμβάνονται λίγα κύτταρα, στα οποία γίνεται η ανάλυση.
|
Η επιθυμία σας να προσφέρετε απλόχερα την περίσσια αγάπη που κρατάτε μέσα σας είναι και δική μας επιθυμία.
Η μέθοδος PGT-M επιτρέπει την ανίχνευση συγκεκριμένων γονιδιακών μεταλλάξεων που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση γνωστών, συγγενών και κληρονομικών νοσημάτων. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι γονείς είναι φορείς μεταλλάξεων που σχετίζονται με γενετικά νοσήματα. Τα έμβρυα ελέγχονται για την παρουσία των συγκεκριμένων μεταλλάξεων πριν την εμφύτευση, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα παιδιά δε θα κληρονομήσουν το γενετικό νόσημα των γονιών τους.
Παραδείγματα ασθενειών που εφαρμόζεται η PGT-M είναι η α- και β-μεσογειακή αναιμία, η κυστική ίνωση, κ.ά. Με τη συνεχή πρόοδο της γενετικής είναι δυνατή η ταυτοποίηση περισσότερων γονιδίων που ευθύνονται για σπανιότερες κληρονομικές ασθένειες. Πρέπει να τονιστεί ότι η PGT-M αναζητά συγκεκριμένα νοσήματα και δεν αποκλείει τη γέννηση ενός παιδιού με άλλης μορφής γενετική βλάβη.
Η μέθοδος ήταν παλαιότερα γνωστή και ως PGD (preimplantation genetic diagnosis).
Με τον έλεγχο PGT-A αναγνωρίζονται τα έμβρυα με αριθμητικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες (ανευπλοειδίες) και επιλέγονται για μεταφορά μόνο τα χρωμοσωμικά άρτια έμβρυα. Η Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις διαθέτει ένα πλήρες πρόγραμμα Προεμφυτευτικού Γενετικού Ελέγχου χρωμοσωμικών ανωμαλιών, η διαδικασία του οποίου πραγματοποιείται σε αυτόνομο Εργαστήριο Γενετικής που βρίσκεται εντός της Μονάδας.
Ο έλεγχος PGT-A προτείνεται σε ζευγάρια με υπογονιμότητα που υποβάλλονται σε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης και έχει στόχο την ανάλυση όλου του γονιδίωματος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες στα έμβρυα, τόσο αριθμητικές όσο δομικές. Ο έλεγχος PGT-A αναλύει το σύνολο των χρωμοσωμάτων στον άνθρωπο (23 ζεύγη, 22 αυτοσωμικά και τα φυλετικά χρωμοσώματα Χ και Υ). Ευπλοειδικό κρίνεται ένα έμβρυο που φέρει και τα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, ενώ οποιαδήποτε αριθμητικού τύπου χρωμοσωμική ανωμαλία καλείται ανευπλοειδία. Οι ανευπλοειδίες ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποβολών πρώτου τριμήνου και για τη γέννηση παιδιών με γενετικά σύνδρομα. Οι περισσότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες δεν είναι βιώσιμες, με εξαίρεση ορισμένες που ευθύνονται για την εκδήλωση συνδρόμων στον άνθρωπο (όπως το Σύνδρομο Down). Οι ανευπλοειδίες δεν έχουν κληρονομικότητα, ωστόσο η συχνότητα αυτών αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία της υποψήφιας μητέρας.
Στην εξωσωματική γονιμοποίηση τα έμβρυα δημιουργούνται και αναπτύσσονται έξω από τη μήτρα και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα της χρωμοσωμικής τους ανάλυσης προεμφυτευτικά. Στόχοι του ελέγχου PGT-A είναι η επιλογή και μεταφορά (πίσω στην μήτρα) του εμβρύου με την μεγαλύτερη πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης, η αποφυγή αποβολής λόγω χρωμοσωμικών ανωμαλιών, η μείωση του χρόνου επίτευξης εγκυμοσύνης και η γέννηση ενός υγιούς παιδιού.
Τα πλεονεκτήματα του ελέγχου είναι η αύξηση της πιθανότητας εγκυμοσύνης στην αρχική προσπάθεια, η επιλογή του αρτιότερου εμβρύου με στόχο τη μεταφορά ενός μόνον εμβρύου πίσω στη μήτρα, και ως εκ τούτου την αποφυγή πολύδυμης κύησης, η μείωση της πιθανότητας αποβολής πρώτου τριμήνου και αύξηση της πιθανότητας γέννησης υγιούς παιδιού, η μείωση πιθανότητας τερματισμού εμβρύου με χρωμοσωμική ανωμαλία αλλά και η αποφυγή της ψυχικής και σωματικής ταλαιπωρίας που συνοδεύει την διακοπή της κύησης ύστερα από προγεννητικό έλεγχο.
Οι κύριες ενδείξεις του ελέγχου PGT–A είναι:
Με την εξέταση PGT-SR, αναγνωρίζονται οι δομικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες στα έμβρυα πριν από τη μεταφορά τους στη μήτρα.
Ο έλεγχος συστήνεται να εφαρμοστεί όταν ο ένας ή και οι δύο υποψήφιοι γονείς είναι φορείς αμοιβαίας και ισοζυγισμένης μετατόπισης, μετάθεσης κατά Robertson, περικεντρικής αναστροφής, ελλείματος ή διπλασιασμού, αριθμητικών ανωμαλιών των φυλετικών χρωμοσωμάτων (πλήρεις ή σε μωσαϊκισμό).
Οι αμοιβαίες χρωμοσωμικές αναδιατάξεις σε έναν φορέα υποψήφιο γονέα μπορεί να έχουν κληρονομηθεί από την προηγούμενη γενεά ή να έχουν δημιουργηθεί εκ νέου (de novo). Οι φορείς αυτοί είναι φυσιολογικοί, τα χρωμοσώματα όμως που εμπλέκονται στην αναδιάταξη είναι επιρρεπή σε λανθασμένο διαχωρισμό κατά τη δημιουργία των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων. Ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για δημιουργία εμβρύων με ανωμαλία στη δομή ή στον αριθμό των χρωμοσωμάτων που εμπλέκονται στην αναδιάταξη με αποτέλεσμα το ζευγάρι να αντιμετωπίζει αποβολές πρώτου τριμήνου.
Η PGT-SR σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρέπει την ανίχνευση των χρωμοσωμικών δομικών ανωμαλιών στα έμβρυα, καθώς και την επιλογή φυσιολογικών/ισοζυγισμένων εμβρύων προς μεταφορά ύστερα από κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η Γενετική Συμβουλευτική αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια ενός ζευγαριού στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που πραγματοποιεί κύκλο με Προεμφυτευτικό Γενετικό Έλεγχο Χρωμοσωμικών Ανωμαλιών.
Κατά την πρώτη επαφή με τον γενετιστή, το ζευγάρι ενημερώνεται για την διαδικασία του ελέγχου, τον στόχο, τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς. Ο Γενετιστής παρέχει έγκυρες πληροφορίες, επιστημονικά τεκμηριωμένες.
Στο πλαίσιο της Γενετικής Συμβουλευτικής πραγματοποιείται ουσιαστική συζήτηση περί των ενδεχόμενων, προβληματισμών και αποριών που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της ενημέρωσης. Ρόλος του Γενετιστή είναι να υπολογίζει και να βοηθά στην επίλυση των επιστημονικών και συναισθηματικών προβληματισμών που δημιουργεί ο γενετικός έλεγχος.
Η πολυετής εμπειρία του Εργαστηρίου στη Γενετική Συμβουλευτική και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθιστά πολύτιμη την επαφή του ζευγαριού με τον Γενετιστή.